Güvenlik endüstrisi çeşitli avantajları nedeniyle son yıllarda IP güvenlik kameralarına geçiş yapmaktadır. Endüstrinin teknolojik gelişiminde en ileri seviye olan IP kamera sistemlerinin kurulumu hakkında aşağıdaki şema temel bir fikir vermektedir.

ip kamera kuruum şeması

Sistemin bir önceki teknoloji Analog HD sistemlere göre temel avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Sistemdeki tüm kameralara bağımsız olarak ulaşılabilmektedir. Analog sistemlerde kameralara yalnızca kayıt cihazı üzerinden ulaşılabilmekte iken IP kamera sistemlerinde her kameranın bir IP adresi olduğundan bağımsız olarak ulaşma imkânı vardır.
  • Daha az kablo kullanılır. Uygun POE switch kullanılması durumunda, mesafelere de dikkat etmek kaydıyla sadece network kablosu bütün aktarımı sağlamaktadır. Geniş alanlarda (kampüs, siteler vs.) fiber kablonun da kullanımıyla sistem daha kolay müdahale edilir, daha az kablolu ve daha hızlı olabilmektedir.
  • Analog sistemlerde de çözünürlük son yıllarda yükselmiş olmasına rağmen, IP kamera sistemlerinde çözünürlük artışının önü açıktır. Her ne kadar yüksek çözünürlüklü görüntünün aktarım hızında kamera ve kayıt cihazının teknik özelliklerinin yanında, kullanılan internet bağlantısı, switch ve erişim noktalarının kapasiteleri önemli olsa da 4K ve üstü çözünürlükler IP kamera sistemlerinde daha etkin kullanılmaktadır. Bunun yanında balık gözü gibi kamera teknolojileri bu sistemlerde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla çözünürlüğün yanında başka teknolojik yenilikler de bu sistemin unsurlar da sisteme daha hızlı adapte edilebilmektedir.
  • Kameraların network kablosu yoluyla sisteme bağlanması, uygun kayıt cihazı ve switch kullanımıyla veri akış hızını ve kolaylığını kıyas kabul etmez şekilde arttırmaktadır.
  • IP kamera sistemine has sıkıştırma teknolojileriyle önemli ölçüde depolama avantajı sağlanır. Hem daha uzun süreli kayıt tutmak mümkün olur hem de sistemin maliyetini belirleyen en temel unsurlardan biri olan sabit disk miktarını azaltmak suretiyle maliyetlerde avantaj sağlar.
  • Verilerin şifrelenmesi mümkündür. Dolayısıyla analog sistemlere göre güvenlik avantajı sağlanır.

Bu avantajlarının karşısında Analog HD sistemlere göre dezavantajı ürün fiyatlarıdır. Ancak hızla ilerleyen teknolojiyi daha etkin kullanmak ve yukarıda bahsettiğimiz gibi sağladığı avantajlarla başka giderleri düşürmesi, sistemin tercih edilebilirliğini arttırmaktadır.

Güvenlik endüstrisi çeşitli avantajları nedeniyle son yıllarda IP güvenlik kameralarına geçiş yapmaktadır.